• historie van harderwijk

Rijke historie is voelbaar

Harderwijk heeft een rijke historie. Dat is overal voelbaar in de stad. Op veel plaatsen is het verleden nog goed te zien: de gebouwen van de voormalige universiteit, de kloosters en kerken. Ook zijn veel woningen en winkelpanden beschermd monument, van eenvoudige vissershuisjes tot de prachtige huizen van voorname kooplieden. Harderwijk telt ruim 450 monumentale gebouwen. 

Harderwijk ademt ook z’n geschiedenis als vissers- en Hanzestad. De handelslui voeren met hun koggescheepjes uit over de Noord- en de Oostzee. De vissersvloot telde ooit 171 botters en pluten. Tegenwoordig liggen er weer houten zeilbotters in de Vissershaven en schijnt als vanouds op de Vischpoort het lichtbaken. Harderwijk is weliswaar in de loop van de eeuwen veranderd en sterk gegroeid, maar veel moois is gebleven.

Ga terug naar bovenliggende pagina
Ontdek Harderwijk met een stadsgids

Harderwijk kent veel markante gebouwen en mooie, schilderachtige plekjes. Benieuwd naar de verhalen die er achter schuilen? Maak dan eens een wandeling met een van de stadsgidsen en laat u verrassen door het rijke verleden. Meer weten? Klik dan hier voor meer informatie.