Waterfront Fase 3 emissieloos woonrijp

17 februari 2023

Gemeente Harderwijk gaat in Waterfront Fase 3 voor 100% emissieloos woonrijp maken

Emissieloos werken op de bouwplaats heeft de toekomst. Maar hoe zorg je er als gemeente voor dat een aannemer ook echt alle werkzaamheden zonder uitstoot kan uitvoeren? De gemeente Harderwijk zette voor het woonrijp maken van gebiedsontwikkeling Waterfront Fase 3 een innovatieve aanbesteding in de markt: Een emissieloze uitvraag waarbij de gemeente zelf de laadvoorziening aanbied. De manier waarop de opdracht is aangeboden, uitgevraagd en toegepast is niet eerder gedaan in Nederland. En leidt tot een unieke samenwerking met aannemer Boskalis.

De enorme stroomvraag is vaak de grote uitdaging voor aannemers om emissieloos te werken
Naast die enorme stroomvraag op de bouwplaats is ook de verdeling van aansluitingen om voldoende machines te kunnen opladen een probleem. Die uitdagingen heeft de gemeente weggenomen door zelf te zorgen voor een stroomaansluiting en een laadhub van 3 zeecontainers neer te zetten voor de verdeling van de stroom.

De containers hebben meerdere stroomaansluitingen
De elektrische machines van Boskalis kunnen hier laden. Twee van die containers kunnen rechtstreeks op het stroomnet worden aangesloten. Eén container bevat zonnepanelen en accu’s om ook zonder stroomnet te kunnen functioneren. De containers zijn als 1 set te gebruiken voor grotere projecten. Het is ook mogelijk om de containers op te splitsen voor meerdere projecten.

Emissieloos werken kan en heeft de toekomst
“We doen het emissieloos werken eerst op het Waterfront”, vertelt projectleider Andries Nieuwenhuis van de gemeente Harderwijk. “We gaan na elke fase evalueren en controleren. Zo verbeteren we het proces. De opgedane kennis kunnen we gebruiken voor andere werken in Harderwijk. Maar we gaan onze ervaringen ook delen met regio gemeenten, provincies en marktpartijen op het kennisevent Duurzaam. Doen! van 13 april 2023. We hopen dat meer organisaties in Nederland de duurzame bouwhandschoen op gaan pakken. Inschrijven voor het kennisevent kan via www.waterfrontharderwijk.nl.”