Gerestaureerde Kiekmuur officieel geopend

7 september 2018

Vanochtend heeft wethouder Christianne van der Wal op de vernieuwde Boulevard de gerestaureerde Kiekmuur (het voormalig bastion) officieel geopend. Ze onthulde het tafelbord dat bezoekers uitleg geeft over de geschiedenis van de Kiekmuur van het ontstaan tot aan nu. Hiermee is Harderwijk een prachtig monument, toeristische trekpleister én ontmoetingsplek voor de lokale bevolking van Harderwijk rijker. De restauratie is mede met subsidie van de Provincie Gelderland tot stand gekomen.

Op het gerestaureerde verdedigingsbolwerk staan aan drie kanten muren van ongeveer een meter hoog. Om het onderscheid tussen het oorspronkelijke en nieuwe gedeelte duidelijk te maken is gekozen voor een andere kleur en steentextuur. De contouren van de voormalige geschutstoren zijn in de straat aangebracht. Aan de landzijde geven enkele traptreden toegang tot het lager gelegen gedeelte.

De restanten van het bastion (een voormalige zeetoren) werden in 2013 en 2014 ontdekt tijdens opgravingen voor de aanleg van de nieuwe Boulevard. In 2017 werd besloten het op te nemen in het nieuwe Waterfront, de oude kiekmuur weer terug te laten komen en er een markante bezienswaardigheid van te maken. Vlak voor de zomervakantie van 2018 is de restauratie van het meer dan 500 jaar oude bastion afgerond.