Graffiti kunst in nieuwe voetgangerstunnel

29 mei 2020

Bijna twee maanden hebben drie kunstenaars van Dertien Hoog uit Amersfoort eraan gewerkt: De graffiti muurschildering in de voetgangerstunnel onder de N302 die het nieuwe parkeerterrein de Zonneweide (P8) verbindt met het Waterfront. De schildering aan beide zijden van de tunnel vertelt het verhaal van het oude Harderwijk én het nieuwe Harderwijk. Vanaf deze maand is de voetgangerstunnel open.

Oud en nieuw Harderwijk in één kunstwerk
De schildering vertelt aan de sepia zijde van de tunnel een deel van de oude geschiedenis van de stad en aan de blauwe zijde een overzicht van de recentere geschiedenis. Zo vind je beelden van de visserij, molen De Hoop en het oude stadhuis en op het nieuwe gedeelte windmolens, dolfijnen en de Vuurtoren. Op het plafond prijkt de vlag van Harderwijk.

Bert van Bijsteren, als wethouder verantwoordelijk voor het Waterfront, is erg tevreden met de kunstschildering in de tunnel. Hij vertelt: “Er is hard aan gewerkt en ik ben heel blij met het resultaat. Bezoekers aan het Dolfinarium en Harderwijk krijgen op deze manier gelijk een mooie indruk van onze stad.”

Tunneldoorgang
De doorgang voor de tunnel lag er trouwens al jaren. Toen het aquaduct begin 2000 aangelegd werd, was al besloten er een tunnel te plaatsen met het oog op de toekomstige plannen voor het Waterfront. De doorgang zat al die tijd dichtgemetseld en is in 2019 opengebroken vanwege de aanleg van het parkeerterrein.

Parkeerterrein Zonneweide
Sinds vorige week is de tunnel dus onderdeel van de looproute voor bezoekers aan het Dolfinarium, die parkeren op het nieuwe parkeerterrein de Zonneweide (P8). In totaal zijn daar 1.900 parkeerplekken. Overigens parkeren bezoekers er alleen als de parkeerplaatsen bij de Havendijk (P1) en de Lelykade (P2) vol staan.
Het parkeerterrein wordt later dit jaar nog voorzien van een zonnedak met 7.500 zonnepanelen en sanitair. Verder komen er 30 laadpalen voor electrische auto’s, acht camperplaatsen met stroom en parkeergelegenheid voor vrachtwagens.

Verken het Waterfront op de fiets!
Nieuwsgierig naar de kunst in de voetgangerstunnel? Vanaf 1 juni neemt Bike Tour Harderwijk je op de fiets mee langs alle highlights tijdens de Waterfront Tour. Je hoort alles over de historie, alle hoogtepunten én de werkzaamheden in het Waterfront. Kijk voor meer informatie op www.biketourharderwijk.nl