Van Wijnen gaat 193 woningen op het Waterfront bouwen

21 oktober 2022

Het college van B&W besluit de ontwikkeling en realisatie van deelgebied 6 Waterfront te gunnen aan Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. En over te gaan tot het sluiten van een koop-/realisatieovereenkomst. Het gaat om 193 woningen in het plangebied “Stadswerven”. De ontwikkeling van dit deelgebied is naar voren geschoven, omdat hier een betaalbaar bouwprogramma komt. Daar is binnen de gemeente behoefte aan.

Er schreven 5 partijen in voor de aanbesteding
De gemeenteraad gaf vooraf de kaders mee. De inschrijvers beoordeelden we op woningdifferentiatie, duurzaamheid, het realiseren van een woonvorm voor een bijzonder doelgroep en het minimale grondbod. Van Wijnen kwam als winnaar uit de bus. Samen gaan we nu de plannen verder uitwerken. We verwachten dat de woningen halverwege volgend jaar in de verkoop gaan. De start van de bouw zal dan begin 2024 zijn.

Ook daagden we de ontwikkelende partijen uit om te sturen op de totale woonlasten
De prijs van de woning maar ook de hoogte van de energierekening beïnvloeden de betaalbaarheid van de woning. Met het plan van Van Wijnen pakken, zoals wij voor ogen hadden, de energielasten voor de toekomstige bewoners laag uit.

Het plan sluit aan bij de binnenstad en kent verschillende woningtypen
Zoals altijd in het Waterfront is de kwaliteit van het ontwerp en architectuur belangrijk. Van Wijnen begrijpt dit als geen ander, want het plan sluit aan bij de opzet en architectuur van de Harderwijkse binnenstad. Geen één woning is hetzelfde. De gewenste studio’s voor starters zijn verspreid over het hele gebied. En er zijn woningen met een extra woon- of praktijkruimte in het plan opgenomen. Ideaal voor bijvoorbeeld het verlenen van mantelzorg aan ouders. Ook heeft van Wijnen een bijzondere woonvorm voor senioren bedacht.

Op het gebied van duurzaamheid zetten we ook hoog in
Waterfront 3 is een voorbeeldproject binnen de gemeente als het gaat om duurzame gebiedsontwikkeling. Op onderdelen als biodiversiteit, circulariteit en mobiliteit legden we de lat daarom weer hoger. Van Wijnen springt met dit plan over die lat heen.

Wethouder Edwin Enklaar laat weten blij te zijn met deze gunning. “Wij werken graag samen met een professionele en betrouwbare partner als van Wijnen. Samen gaan we aan de slag om de wijk “Stadswerven” met duurzame en betaalbare woningen te realiseren. Het is mooi dat we dit deelgebied nu eerder ontwikkelen. Want de vraag naar betaalbare woningen en bijzondere woonvormen is groot.

Projectontwikkelaar Rogier Meeuse stelt enorm trots te zijn dat Van Wijnen Projectontwikkeling Midden deze Tender heeft gewonnen. De kaders van de gemeente waren breed en zeer uitdagend. Samen met ons team van ontwerpers, Agnova Architecten en Vollmer & Partners, en onze interne collega’s hebben wij er keihard aan gewerkt om het juiste plan aan te bieden. Wij zien er naar uit om dit plan samen met de gemeente verder uit te werken en te realiseren.

  • Van Wijnen gaat 193 woningen op het Waterfront bouwen
  • Vissershaven
  • Lelyhaven
  • Hof