• Impressie Strandboulevard

Ontwerpwedstrijd plein Vischpoort

Het plein voor de Vischpoort wordt opnieuw ingericht. Een nieuw wegprofiel, nieuwe bestrating, bomen, groen en verlichting. Om het plein een extra dimensie te geven, is er ruimte voor een kunsttoepassing. Kunst die bijdraagt aan een prettige verblijfssfeer en een relatie heeft met het water, de boulevard of de stad Harderwijk. Daarom heeft gemeente Harderwijk in samenwerking met projectontwikkelaar Synchroon en Koopmans Bouwgroep een ontwerpwedstrijd georganiseerd. 

Jury

De ontwerpwedstrijd liep van 26 november 2016 tot en met 15 januari 2017. In totaal heeft de jury 39 inzendingen ontvangen. De jury, bestaande uit Lodewijk Baljon (landschapsarchitect, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten), Dennis van Hunen (projectleider fase 2, VOF Waterfront), Derk van Schoten (projectleider fase 2, gemeente Harderwijk) en Gerdien Morren (bewoonster Binnenstad, Klankbordgroep Waterfront), heeft alle inzendingen uitvoerig bekeken en besproken. Daarbij was de jury verrast door de verscheidenheid van de inzendingen en het enthousiasme waarmee alle deelnemers hun idee hebben toegelicht. De jury spreekt haar waardering naar alle deelnemers uit voor de getoonde betrokkenheid. Het juryrapport kunt u hieronder downloaden.

 

Winnend ontwerp

Vis vanuit een net over de grond uitgestort

Volgens de jury heeft de inzender een zeer sterk concept neergezet en prikkelde de jury tot het bedenken van verschillende uitwerkingen. Dat geeft het vertrouwen dat het idee tot het gewenste resultaat zal leiden. De vissen vormen een loper onder de poort door. Daarmee wordt de verbinding met de Vischmarkt en de binnenstad verbijzonderd. Uiteindelijk draait het bij de functie van het plein juist om het bijeenbrengen van heden en verleden en van water en stad. Dat symboliseert deze inzending duidelijk. De basis voor een goed ontwerp is hiermee gelegd.

Juryrapport ontwerpwedstrijd plein Vischpoort (.pdf)
Ga terug naar bovenliggende pagina
Contactgegevens
Adressen en nummers.

Gemeente Harderwijk
Projectbureau Waterfront
Havendam 56
Postbus 149
3840 AC Harderwijk
T  0341 411 911
waterfront@harderwijk.nl
W www.harderwijk.nl