Delftse stoep in het Waterfront

Verschillende woningen in het Waterfront hebben een Delftse stoep. Het is de kleine strook voor de woning die het huis met de straat verbindt. Je ziet ze bijvoorbeeld aan de Waterstadboulevard en de Jan Piekgracht.

Van oudsher was dit de plek waar je spullen neerzette die je niet in huis kwijt kon, maar ook het sociale aspect speelde een belangrijke rol. Op je stoep ontmoette je de buren. Afhankelijk van de vorm en het materiaalgebruik kon de Delftse stoep ook status tonen.

Steeds vaker zie je de Delftse stoep weer terug in het straatbeeld

En vormt het een verlengstuk van het huis. Hier zit je, eet je, doe je een drankje, maak je een praatje met de buren en kijk je hoe de kinderen veilig in de straat spelen.

De stoep maakt deel uit van de ‘cultuurhistorische waarde’ van de stad en is eigendom van de gemeente. Het gebruik ervan is aan de bewoners. Er zijn wel een paar spelregels om de Delftse stoep en het straatbeeld en toon- en leefbaar te houden.

Spelregels

  • Het is mogelijk op de Delftse stoep bankjes, stoelen, kleine tafels en bloembakken te plaatsen;
  • Het is toegestaan strak langs de gevel enkele klinkers te verwijderen om gevelgroen te plaatsen;
  • Het is niet toegestaan de Delftse stoep bij de woning te trekken door langs de rand hekwerken te plaatsen. De stoep blijft openbaar toegankelijk;
  • Het is niet toegestaan de gehele bestrating te verwijderen om bijvoorbeeld een voortuin te maken;
  • Het is niet toegestaan ander soortige bestrating in de Delftse stoep toe te passen of de bestrating met ander materiaal te bedekken. Dit om het gewenste uniforme straatbeeld in stand te houden.

Voorbeelden Delftse Stoepjes