Beleven

Genieten in het Waterfront

Harderwijk is met het Waterfont weer een levendige stad aan het water. Met veel activiteiten en evenementen op het gebied van sport, cultuur en natuur. Het is er heerlijk recreƫren voor inwoners en bezoekers. En het versterkt de het cultuurhistorische erfgoed van de stad.

Wat willen we doen en zien in het toekomstige Waterfrontpark? Over die vraag dachten 490 inwoners online mee. En met de buurt spraken we hierover met 70 bewoners. Een mooie opkomst. Uit de reacties blijkt dat het park groen moet worden ingericht, met speelelementen voor kinderen, ontmoetings- en ontspanningsplekken. Kleinschalige horeca is welkom, maar aan evenementen is geen behoefte.

In de tekening (pdf, 379 KB) zie je de belangrijkste resultaten. Een uitgebreid verslag staat op het online Stadsgesprek.

We gaan de resultaten nu voorleggen aan het college en de gemeenteraad

De raad stelt naar verwachting in juni de kaders voor het park vast. Na de zomer gaan we met de buurt en de architect de eerste inrichtingsschetsten maken voor het park.


Op de agenda

April 2024:
Het ontwikkelkader leggen we voor aan het college

Juni 2024:
Het ontwikkelkader leggen we voor aan de gemeenteraad

September 2024:
We gaan ontwerpen met de buurt (meer informatie volgt na het besluit van de gemeenteraad)

We starten met de aanleg van het park als we klaar zijn met de bouw van de Kop van de Stadswerven. Naar verwachting is dat eind 2026. Dat lijkt nog ver weg. Maar dit jaar starten we al met het bouwrijp maken (het ondergronds aanleggen van kabels en leidingen). Daarom willen we nu van je weten wat jouw wensen zijn. Zo zorgen we ervoor dat ondergronds alles gelijk goed wordt aangelegd. En we het park kunnen inrichten naar het ontwerp dat samen met de buurt is gemaakt.

Terras met uitzicht op het Strandeiland

Strandeiland

Van pootje baden tot lekker picknicken, van een potje strandvolleybal tot genieten van de zonsondergang. En gewoon een mooie plek om passerende zeilboten en plezierjachten te bekijken en te genieten van het adembenemende uitzicht over het Wolderwijd. Dat is het Strandeiland.

De Strandboulevard en Stadshaven met passanten

Boulevard

De nieuwe Boulevard, nu tweemaal zo lang, is een echte wandelpromenade aan het water. Aan de nieuwe binnenhaven kunnen watersportrecreanten hun boot vlakbij het historische centrum aanmeren. Er is ruimte langs de stadsmuur voor terrassen en activiteiten als Ibizamarkten, visserijdagen, kleinkunst of een mini kermis. De boulevard is weer een aantrekkelijk uitgaans- en verblijfsgebied voor inwoners en bezoekers van Harderwijk.

Jachthaven de Knar

Jachthaven De Knar

Jachthaven De Knar is eind 2015 verplaatst naar de nieuwe locatie en ligt nu aan de rand van het Wolderwijd. Het is de nieuwe thuishaven van Watersportvereniging Flevo met 450 ligplaatsen en ruimte voor een winterstalling. Op de havenkade zijn uitgebreide faciliteiten voor de passanten te vinden. Van botenservice tot sanitaire voorzieningen en van clubhuis tot een terras aan het water.

Ga naar WSV Flevo
De Stadshaven met passanten en op de achtergrond de Vischpoort

De havens van Harderwijk

Vanuit de havens kunt u Harderwijk met zijn historische binnenstad goed ontdekken. U ligt vlak bij de Boulevard, het Dolfinarium en de binnenstad. In de Vissers-, Stads- en Strandhaven kunnen ongeveer 150 passanten afmeren. De Strandhaven en Stadshaven kunnen het best aan- en uitgevaren worden via de vaargeul richting Boulevard. Om in de Vissershaven af te meren vaart u langs het Dolfinarium via de Waterfrontbrug (bediening van 8.00 - 20.00 uur).

Meer info over de havens
Het oude Stadhuis op de Markt met op de voorgrond horeca/terrassen

Heerlijk Harderwijk

Het Waterfont draagt bij aan bruisend, bourgondisch en betoverend Harderwijk. Pak een terrasje, ga lekker uit eten, bezoek een evenement of festival, ga een dagje shoppen of geniet van een picknick op stadsstrand. Niks moet veel mag. 

Ga naar Heerlijk Harderwijk