Geluidbelasting N302

De wijk Waterfront is dicht gebouwd langs de provinciale weg N302. Dit betekent dat de geluidbelasting door de N302 hoog was en hoog blijft. Hier is bij de bouw van de wijk rekening mee gehouden. De gemeente stelde hogere waardes voor de geluidbelasting vast. Toch ervaren bewoners geluidoverlast. Er vindt momenteel een verkenning plaats door de provincie of de weg in aanmerking komt voor maatregelen. De provincie werkt hierin samen met gemeente Harderwijk. In 2026 is het duidelijk of en welke maatregelen uitgevoerd moeten worden.

Wie is verantwoordelijk voor de geluidsnormen langs wegen?

De verantwoordelijkheid voor het naleven van de geluidsnormen langs wegen hangt af van de situatie. Gaat het om een nieuwe situatie of een bestaande situatie?

Nieuwe situatie

Bij een nieuwe situatie, zoals de bouw van een nieuwe woonwijk, moet de initiatiefnemer onderzoeken of alles binnen de geluidsnormen blijft. Dit wordt gedaan met een geluidsrapport. Hierin moet staan of de plannen voldoen aan de regels. Als dat niet zo is, kan het bevoegd gezag  afwegen of er maatregelen getroffen moeten worden.  

Er zijn drie manieren om het geluid te verminderen:

  1. Bij de bron: bijvoorbeeld door stillere wegen aan te leggen.
  2. Bij de ontvanger: zoals het plaatsen van extra isolatie in woningen.
  3. Tussen bron en ontvanger: bijvoorbeeld door geluidsschermen te plaatsen of voldoende afstand te houden.

Soms is een combinatie van deze maatregelen nodig. De beoordeling van het geluid gebeurt één keer, als onderdeel van het bestemmingsplan. Ook voor het Waterfront geldt dat deze beoordeling is gedaan toen het bestemmingsplan is opgesteld. Bij de wijk Waterfront heeft de gemeente Harderwijk een afweging gemaakt. Er is gekozen voor stedenbouwkundige kwaliteit (zicht op de stad) en niet voor geluidsschermen. Een combinatie van maatregelen bij de ontvanger (door de woningen te isoleren) en tussen bron en ontvanger (door lage schermen te plaatsen) zorgt ervoor dat de woningen voldoen aan de gestelde normen.

Bestaande situatie

Bij een bestaande situatie is de eigenaar van de weg verantwoordelijk voor het naleven van de geluidsnormen.

  • Rijkswegen (A-wegen): verantwoordelijkheid van het Rijk.
  • Provinciale wegen (N-wegen): verantwoordelijkheid van de provincie.
  • Lokale wegen: verantwoordelijkheid van de gemeente.

Voor provinciale wegen in Gelderland geldt het zogenoemde Gelderse geluidproductieplafond. Dit plafond bepaalt hoeveel geluid een weg maximaal mag maken. Als het geluid boven deze grens dreigt te komen, overweegt de provincie maatregelen. 

Heeft u vragen voor de provincie? Neem dan contact op via www.gelderland.nl/contact(Verwijst naar een externe website) of telefonisch via 026-359 99 99.

Heeft u vragen voor de gemeente? Neem dan contact op via waterfront@harderwijk.nl(Verwijst naar een e-mailadres) of kom langs op het inloopspreekuur in de bouwkeet (data inloopspreekuur)